Nytta och nöje är en fin-fin kombination. På mobila plattformar finns en uppsjö med spel som bygger på det som lite torrt brukar kallas programlogiskt tänkade. Apparna för barn som lär ut programmeringens grunder stimulerar även ungas kreativitet. Flera av apparna i vår lista är kostnadsfria. Håll till godo!

Lightbot

Lightbot

Bland alla appar som lär barn grunderna i programmering är Lightbot en veteran. Spelet lanserades redan 2008, men står sig fortfarande mycket bra i konkurrensen. Appen har tydliga uppgifter på svenska, som stegvis blir allt klurigare att lösa. En version för stora och för små barn, dessutom för flera olika plattformar. Lightbot gör det mesta rätt.
Ålder: Fyra år och uppåt.
Plattform: Android, iOS, Mac, Windows och Webb.
Pris: Mellan 30-50 kr, beroende på operativsystem.
Tips! Techotoys har gjort ett längre test av Lightbot som du kan läsa här.

Scratch Jr

Scratch Jr

M.IT:s enkla objektorienterade kodspråk Scratch är mer eller mindre standard när det gäller att hjälpa barn att komma igång och göra enkla datorspel. Bland annat används Scratch vid de programmeringskurser för barn som i Sverige kallas Barnhack. Scratch Jr är den enklare varianten av Scratch avsedd för mobiler och plattor.
Ålder: Fem år och uppåt.
Plattform: Android, iOS, Kindle och Chromebooks
Pris: Gratis

Hopscotch

Hopscotch

Appen som tagit namnet från den engelskspråkiga versionen av leken ”Hoppa hage” har ett kodspråk för att skapa egna datorspel och tillämpningar genom dra-och-släpp-metoden. Appen är anpassad till att fungerar även på mindre skärmar. Det finns många mallar och exempel direkt i Hopscotch som gör att det går snabbt att komma igång.
Ålder: Fyra år och uppåt. Rekommenderad från nio år.
Plattform: iOS
Pris: Gratis att testa. Därefter 79 kr i månaden.

Kodable

Kodable

I likhet med Lightbot så är Kodable en klassiker när det gäller att lära kidsen att koda. I sin enklaste form är det ett spel där det gäller att plocka poäng genom att ge en figur kommandon så att den tar sig igenom en bana. Men Kodable kan växa med uppgiften och har hela kurser som bland annat lär ut javascript.
Ålder: Sex år och uppåt.
Plattform: Android, iOS, Mac, Windows och Webb.
Pris: Gratis, men lektioner och kurser kostar.

Lego Mindstorms Fix the Factory

Lego Mindstorms

I den danska byggklossjättens spel får barnen lära känna roboten EV3RSTORM. Hen befinner sig i en fabrik där det råder stor oordning. Spelaren ska genom logik och superenkel programmering se till att EV3RSTORM får styr på fabrikens produktion. Det gäller att få roboten att flytta sig, skjuta, lyfta och ställa saker på rätt sätt för att pusseluppgifterna ska lösas.
Ålder: Från åtta år.
Plattform: Android och iOS.
Pris: Gratis

Move the Turtle

Move the turtle

Utvecklarföretaget Next is Great har en populär långkörare i Move the Turtle. Spelet har två grundlägen: antingen styr barnet en sköldspadda genom banor med hinder genom att använda kommandon (vänster, rakt fram, et cetera). Eller så går det använda det inbyggda grafiska kordspråket till att rita rätt häftig grafik på skärmen. Våra erfarenheter är att även yngre spelare än den rekommenderade åldern kan ha kul med appen.
Ålder: Från sex år.
Plattform: Android och iOS.
Pris: 40 kr

Tips! Kolla även in vår guide till familjebrädspel för iOS och Android.

Foto: Brad Flickinger