Som datanördar och teknikintresserade föräldrar har vi kanske ett lite extra stort ansvar för att se till att barnen i vår omgivning får chansen att prova på? Du kan göra en liten insats som kan betyda väldigt mycket för några om du håller ett litet barnhack hemma för dina egna barn, och kanske bjuder in några av barnens kompisar att vara med också. Det är inte alls svårt – med hjälp av ett antal gratis guider och resurser på nätet kan du själv bli ett barnhack-proffs på nolltid!

Jag använder Scratch för mina barnhack. Det är gratis, lätt att komma igång med och dessutom lär man sig riktig programmeringsteknik, även om det är blockbaserat istället för att skriva kod. Först och främst kan du testa Scratch på egen hand och titta runt lite bland de spel och projekt som barn har gjort som ligger där. Om du vill ha en steg-för-steg-guide har jag på mitt jobb spelat in en YouTube-kurs. Följer du den kursen har du snart lärt dig att göra egna spel i Scratch.

Ta en fikapaus

När du tagit dig igenom grunderna i Scratch själv är det dags att köra igång med barnen. Bjud in till barnhack hemma – låt alla barn ta med sig varsin laptop, planera in ett par timmar då ni gör spel tillsammans, och ha kul! Glöm inte att lägga in en paus med saft och kakor i mitten (alla programmerare älskar kakor!) så att ni orkar hacka vidare.

I mina hack har jag haft barn från sex år och uppåt, det enda kravet är att man kan läsa lite så att man förstår vad de olika blocken i Scratch gör. Om du behöver mer inspiration har jag lagt upp en andra, mer avancerad kurs på YouTube här. I den kursen lär du dig att använda koordinatsystem, kloner och mycket annat som är användbart när du ska göra spel.

Gör något kul ihop

Om du inte vill hålla ett hack kan du kanske ge bort en eller ett par bra böcker om Scratch i present till barn som vill lära sig att programmera? Jag har skrivit två böcker – ”Bygg ditt eget dataspel” och ”Koda bus och dataspel” som finns i boklådor över hela landet, eller förstås att beställa på nätet.

Oavsett hur du gör tycker jag inte att du ska missa chansen att hacka med dina barn – det är både väldigt roligt, och dessutom nyttigt, att sitta framför datorn ihop och göra spel tillsammans!

Foto: Lucélia Ribeiro