Tillverkaren Roobo är en start-up inom teknikleksaksbranschen. Bolaget har, sedan de drog igång 2014, på bara ett par år blivit 400 anställda. Högkvarteret finns i Beijing i Kina, medan det även finns ett kontor i Seattle i USA. Roobo släpper senare i år en droid som är tänkt som ett slags sällskap och lekkamrat, inte olikt en katt eller hund, fast med helt andra användningsområden.

Domgy

Domgy, som marknadsförs som en familje-robot, kan ta hand om hushållsbestyr som att tända och släcka lampor, aktivera apparater och datorer samt övervaka hemmet när ingen är där eller folk sover. När du kommer hem får du, om du vill, en säkerhetsrapport av roboten. Domgy är röst- och ljudaktiverad och talar även med medlemmarna i familjen.

Dessutom har enheten avancerad teknik för ansiktsigenkänning så att den lär sig vilka som är hussar och mattar samt vilka namn de har. Hen kan även leka med barn och har exempelvis inbyggda program för sagoläsning, frågesport och läxläsning.

För de vuxna är fungerar Domgy som en personlig assistent som håller ordning på möten, telefonsamtal, aktiviteter och påminner om dessa. Droiden håller även koll på väder, trafiksituationen och kan bevaka nyheter. Roboten kan även skicka meddelande och e-post samt agera som röststyrd fjärrkontroll till tv och streaming-utrustning.

Därutöver går det att använda Domgy för videosamtal och fjärrkonferenser. Givetvis är enheten app-styrd och mjukvaran finns för både Android och iOS. Lanseringsdatum är i skrivande stund inte meddelat och förhandsinformationen pekar på ett pris runt 4 000 kr. Håll utkik på tillverkarens webbplats och här kan du se en video om Domgy: