Det är för andra året i rad som det arrangeras kodarkollo under den ideella förereningen Hello Worlds regi. Deltagarna är indelade i två grupper: Junior (8-11 år) och Ungdom (12-18 år). Hello World tillämpar den eminenta regeln med hälften flickor och hälften pojkar bland de som är med. Det finns särkskilda stipendier att söka för flickor som vill gå på lägret. 

Själva aktiviteterna, som även innefattar bad och fysisk aktivitet, är kategoriserade i så kallade lägerspår. Lägerspåren är fokuserade på olika former av digitalt skapande och anpassade för skilda kunskapsnivåer. Bland annat finns det datorspelsprogrammering med Scratch för de yngre och webbkodande för de äldre.

Under ett läger guidas deltagarna igenom sitt lägerspår och får hjälp att utveckla egna projekt. Ledarna är tjejer och killar som studerar på universitet/högskola och som utöver kunskap om ämnet i sitt lägerspår har de även erfarenhet av, och får utbildning i, Hello World!s lägerkoncept och hur en tar hand om barn och ungdomar, som bygger på Barnens Ö:s principer.

Hello World

Hello World hålls i år på Ågesta Folkhögskola vid sjön Magelungen i södra Stockholm. Närmaste kommundelscentrum är Farsta. Det går bra att söka till lägret även om en bor utanför Stockholm, då en kan få resan med tåg betald av SJ, som är en av medsponsorerna.

Andra företag som är med och står för fiolerna är bland andra King, Cybercom, SJ, SBAB, PostNord, Telia, Microsoft och Klarna. Veckolägren hålls vecka 28-32 (10 juli till 11 augusti). Pris per vecka och deltagare är från 400 kr och uppåt. De vårdnadshavare som har en sammanlagd månadsinkomst på under 100 000 kr före skatt får rabatt på deltagaravgiften i en fallande skala. Det ansöker en om innan själva anmälan görs. Mer om lägret finner du här.