Förr i tiden fanns det massvis med leklådor för barn som innehöll laborationer med elektronik och mekanik. Det finns fortfarande ett par stycken, och det är kul, men de är långt ifrån så populära som de var för 20-30 år sedan och ännu längre tillbaka i historien. Men hur skulle det se ut och funka om en skulle producera moderna teknikpaket för barnen? Så tycks London-baserade Sam Labs ha resonerat.

Sam Labs

Produkterna finns i två utföranden: en uppfinnarversion och en upptäckarvariant. Och vad är det för modernt med dem, då? Jo, istället för att hålla på med sladdar och reläer så är allt i Sams laboratorium trådlöst. Dessutom går de olika byggblocken att styra och kombinera med hjälp av kod som grafiskt och snyggt görs ut på en dator med Windows eller OS X. Som app finns bara Sams Lab i iOS-version än så länge.

Sam Labs

Byggklossarna i Sams Lab trådlösa sensorer (ljus, tryck, närhet) och dito motorer, högtalare, fläktar, lampor med mera. Med de digitala byggbeskrivningarna i ryggen går det att bygga allt från spelande gratulationskort till små racerbilar. Hela konceptet påminner oss om Littlebits, fastän Sam Labs är snäppet modernare.

Givetvis är det, som alltid i de här sammanhangen, en baktanke med teknikleklådorna: barnen kan få upp intresset för ingenjörsgöra, programmering och så vidare. Priset för ett startkit ligger runt en tusenlapp. Se mer på Sam Labs webbplats och kolla in en video här: