Brädspel i pekplattan, varför då? Jo, som utmärkt resesällskap, för en snabb omgång när det inte finns tid att plocka fram den fysiska versionen eller för barn som har svårt att hålla ordning på kort och brickor. Brädspelandet växer i skuggan av spelapparna. Många håller fram Settlers, lanserat 1995, som startpunkten för den nya vågen.

Läs också! Här är de bästa hörlurarna för barn

Men man måste inte välja brädspel eller app. Det går utmärkt att kombinera. På senare år har det kommit en uppsjö av plattversioner av de mest populära brädspelen, till både IOS och Android. Och att spela brädspel på platta har sina fördelar:

Inget regeltjafs
Beroende på relationerna i familjen eller i kompisgänget är en av de största fördelarna med ett digitalt brädspel att det inte lämnas något utrymme för regeltolkningar. Det som appen tillåter är godkända drag, det den sätter stopp för är sånt som annars hade orsakat evighetslånga diskussioner, sökningar på internet och så vidare. Mer tid för spelande, mindre tid för tjafs. Det är också värt att påpeka att appversionerna har regler, och ofta dessutom interaktiva guider som förklarar dem.

Spel för små händer
För de minsta barnen är det inte alltid svåra regler som sätter stopp. Det kan istället handla om att ett spel kräver stora händer, eftersom att det är många kort att hålla ordning på. I andra spel är det en fördel om man kan läsa en karta. Apparna löser båda de här problemen. Inga kort att hålla, och i spel som Ticket to ride visas tydligt på spelplanen vilka städer det är som spelaren ska binda ihop med järnvägsresor.

Snabbare igång
En annan väldigt stor fördel med spelen i plattorna är att det går snabbt att komma igång och snabbt att plocka undan. Perfekt när tiden är knapp. En annan stor fördel: Hinner man ändå inte klart omgången är det lätt att ta paus över natten och ändå kunna äta frukost vid ett undanplockat köksbord för att sen fortsätta där man var i spelet.

Fler spel med på resan
För en spelande familj kan semesterpackningen ibland innehålla orimligt många brädspel. Surfplattan löser det elegant. Det är inte säkert att allas favoritspel finns som appar, men tillräckligt många tillräckligt bra för att alla förhoppningsvis ska bli nöjda. Om inte får väl helt enkelt någon låda också åka med. En lägre prislapp är en annan stor fördel med app-utgåvorna av spelen. Istället för åtskilliga hundralappar är det få av apparna som ens kostar mer än hundra kronor.