Oavsett om du jobbar med it eller inte så är det en rolig och utvecklande hobby det här med att lära sig enkel programmering ihop med barn. Det går mycket smidigare än vad du kanske tror. Självstudier i all ära, men ett bra sätt att komma igång på är att gå en kurs, det kan räcka med ett tillfälle, vuxen och barn tillsammans.

Här listar vi en del av utbudet i landet. De flesta så kallade barnhack är dessutom kostnadsfria. Vi passar på att tipsa om att hålla utkik i lokaltidningar (och givetvis dessas sajter), information från kommunala bibliotek, skolor och fritidsförvaltning och så vidare. Barnhack är en decentraliserad gräsrotsrörelse och därmed är det ofta på initiativ av privatpersoner och lokala föreningar som kurserna anordnas.

Coderdojo
Programmeringskurser för barn och vuxna på 18 svenska orter. Del av en internationell organisation som drogs igång på Irland 2011.

Dataföreningen
Sveriges största oberoende intresseorganisation som arbetar för en positiv utveckling av digitaliseringens möjligheter har börjat hålla gratis barnhackskurser.

Geek Girl Mini
Organisation som jobbar för att unga tjejer ska lära sig mer om programmering och it. Har aktiviteter på flera orter. Målgruppen är flickor i mellanstadieåldern.

Kodcentrum

Kodcentrum
Foto: Maria Uhr

Anordnar bland annat kostnadsfria barnhack för barn, 9-13 år, i vuxens sällskap. Ideell förening med delvis statligt stöd. Startat av de som skrivit böckerna om Curly Bracket.

Internetstiftelsen
Den svenska toppdomänsorganisationen (.se) har både gratis kursmaterial om hur du kommer igång med spelprogrammering, men även en listtjänst där egna och andras barnhack annonseras.