Det japanska ordet Heboi betyder ungefär ”tekniskt undermålig” eller ”dåligt byggd”. Följaktligen är ett Hebocon en träff och tävling för de som inte har ambitionen att bygga robotar som är tekniskt fulländande på något sätt. Snarare tvärtom – de absolut sämsta byggena kan vinna pris.

Hebocon

Hebocons, som är ett slags rörelse som startade i Japan, anordnas över hela världen och nu har turen (eller oturen) kommit till Sverige och Stockholm. Den 27 maj arrangeras robotbyggartävlingen för barn och vuxna - oavsett tekniska förkunskaper. Målet är att bygga den roligaste och skräpigaste roboten som sedan kan slå ut andra robotar i en sumobrottningsmatch. I robot-sumobrottning gäller det att putta ut sin motståndare ur en cirkel. Precis som traditionell sumobrottning, fast med droidar.

– Ta med en gammal leksakshund och sätt hjul och motorer på den, eller bygg en ny robot av kartong och sugrör - det spelar ingen roll hur dålig din robot är, istället premieras riktigt roliga och dåliga idéer, förklarar Måns Jonasson på Internetstiftelsen som håller i tävlingen.

Den som kommer med en robot som är för tekniskt avancerad till ett Hebocon kan bli drabbad av domarens straffavdrag på poängen.

– Försök inte ens tävla med en Arduino-späckade fyrhjulsdrivna proffsrobot, här premieras skaparglädje och kreativ klurighet över teknisk finess, säger Måns Jonasson.

Hebocon Stockholm är gratis att delta i och hålls i Goto 10:s lokaler och anmälan görs här. Diplom delas ut till deltagarna.

Foto: Helsinki Hack Lab