Robocup Junior är en global evenemangsserie i 40 länder i syfte att öka barns och ungas medvetenhet när det gäller robotteknik. Många av de som är med och arrangerar turneringen har själva tidigare varit med och tävlat och blivit bitna av hur kul det är med robotik. Och sedan vill de genom att arrangera deltävlingar hjälpa andra att göra samma sak.

– Vi är en grupp studenter på Linköpings Universitet som är intresserade av robotar och vill öka intresset för dem bland barn och ungdomar, säger, Zacharias Nordström projektledare för Robocup Junior 2017.

Robocup Junior

Tävlingen har tre olika klasser som deltagarna kan ställa upp i: Rescue LineRescue Maze och onStage. I Linköping kommer även att anordnas en lokal öppen tävling för alla åldrar i Firefighting. Robocup Junior är öppen för tävlande upp till 19 år.

– För att delta är det bara att anmäla ett lag på vår webbplats och sen är det bara att jobba på med en robot för att sedan komma till Linköping den 25 mars och vara med och tävla, förklarar Zacharias Nordström.

Som publik går det utmärkt att komma förbi och kika, enligt arrangörerna. Schemat för tävlingsdagen är inte lagt ännu, men matcherna brukar sätta igång efter vid tiosnåret på förmiddagen.

De som vinner i en gren nationellt får möjlighet att delta i Robocup Juniors internationella mästerskap. Finalen hålls i år Nagoya i Japan den 23-30 juli.

– Vi bidrar med resebidrag till de vinnande lagen, avslutar Zacharias Nordström.

Mer information finner du på Robocup Junior 2017:s svenska webbplats.