Det brittiska tv-programmet där robotar slåss med varandra var ursprungligen en massiv succé på slutet av 1990-talet med över sex miljoner tittare. Serien sändes även i svenska Tv4 i några säsonger. Programidén går ut på att robotbyggarentusiaster låter sina fjärrstyrda droidar slåss mot en samling med så kallade husrobotar.

Sir Killalot, Matilda, Shunt och Dead Metal är namnen på de mest framträdande husrobotarna. I matcherna, eller vi kanske ska kalla det maskinella slagsmål, så gäller det att putta motståndaren ner i hål, eller helt enkelt skada den andra roboten så mycket att den inte kan fortstätta bataljen.

Robot Wars

Efter att originalserien avslutades 2004 har en tävlingsserie inför publik drivits vidare av entusiasterna. Det finns även en rysk och en amerikansk motsvarighet. Robot Wars gjorde come back som tv-serie under 2016 under viss uppståndelse.

Söndagen den 5 mars startar den nionde säsongen i BBC2 med buller och bång. Programledare är som under säsong åtta Dara Ó Briain och Angela Scanlon. Om du inte kan se BBC2 så brukar avsnitten läggas upp i sin helhet på Youtube av fansen. Här kan du kolla in trailern för Robot Wars, säsong nio: