Allra oftast brukar smarta robotleksaker rekommenderas från ungefär åtta år och uppåt. Beroende på att barn mognar olika fort så kan det diffa ett par, tre år upp eller ned. Men när det gäller exempelvis droidar för våra minsta användare är det tyvärr ganska klent beställt med den varan. Vortex-robotarna är ett ambitiöst försök att överbrygga glappet mellan ”korkade” teknikleksaker och de med både teknisk finess och pedagogiska grundidéer.

Vortex

Vortex styrs med hjälp av en busenkel app som finns till både iOS och Android. I det läget är det roligt för de yngsta att använda roboten robo-sumo-brottning (knuffa en annan robot ut ur en ring), robo-fotboll (två mål, en boll och sedan kör man), robo-golf, banracing, och så vidare.

Vortex

Vortex har emellertid fler strån under hatten och är kompatibel med kodspråk som Arduino IDE, Scratch, Whendo och Ardublocks. Det innebär att i takt med att barnet blir äldre så kan hen sätta igång och programmera sin Vortex med enkla kommandon. Solklart är det även ett bra koncept som du har barn i olika åldrar (och som dessutom drar jämt!) och kan dela på en Vortex.

Vortex

DFR Robotics Vortex har 32 olika ansikts/ögonuttryck, högtalare, mikrofon och närhetssensorer. Det går även att expandera robotens funktioner med sådant som värmesensor, gyro, och mer. Roboten drivs av AA-batterier. En Vortex kostar cirka 885 kr och ett dubbelpack har ett pris på 1 595 kr. Mer info finner du på tillverkarens webbplats. Kolla in en video med Vortex!