Swift Playgrounds är en app för ipad där du lär dig grunderna i Apples eget programmeringsspråk, det som appar för iphone och ipad är byggda med.
Det lanserades nyligen och vi testade och skrev om det här .

När du gått igenom alla övningarna i de två delar som följde med från start gick det att göra enkla spel med mallar som fanns att ladda ned i appen.

Nu har det kommit en tredje del där du lär dig flera saker. Tyckte du det var svårt med del 1 och 2 ska du ändå inte tveka att hämta del 3. Det blir inte svårare och svårare utan snarare enklare. Nu har du grunderna. I del tre faller olika pusselbitar på plats, du lär dig använda det du lärt dig för att bygga något eget.

Du lär dig bygga din egen värld och bestämma vad som ska hända där. Du lär dig placera ut bilder och flytta runt dem till olika ställen på skärmen, att spela upp olika ljud och att göra egna verktyg som kan uträtta olika saker.
Du kan till exempel koda ett instrument som spelar olika toner när användaren trycker på olika frukter.
Eller göra en ritapp där olika penslar målar med olika mönster.
Mycket av koden är redan skriven åt dig, du behöver inte komma ihåg allting i huvudet under lektionerna.

Och Swift Playgrounds är inte bara en app där du lär dig principen för att koda. Du lär dig koda med ett riktigt programmeringsspråk. Vill du gå vidare och göra riktiga appar har du redan grunden.

Swift Playgrounds kostar inget men det krävs en lite nyare ipad, det går inte med de första modellerna. Du hittar appen i App Store. Sen laddar du ned de olika delarna och övningarna inifrån appen.

Swift Playgrounds
Språket i appen är engelska. Men det är inte svårt att förstå. Det finns hjälp om du kör fast, och det går alltid att gå tillbaka och kolla tidigare övningar.