Det finns några saker att tänka på innan du skaffar hörlurar för barn. För det första är ljudkvaliteten inte avgörande. Det viktigaste är att produkten har inbyggd volymbegränsning. Detta sköts vanligen av ett aktivt filter som drivs med en eller två batterier. Det blir med andra ord ytterligare en detalj att tänka på i vardagen eller på semestern: att alltid ha extra batterier till hands. Volymskyddet brukar aktiveras runt 85 decibel, vilket ändå är att betrakta som ett högt ljudtryck. Jämfört med vanliga hörlurar så är dock risken för skador på hörseln kraftigt reducerade.

Andra aspekter att ta med i beräkningen är att den modell som du väljer till barnet bör vara lätt att rengöra, inte ha för många detaljer som kan gå sönder eller trassla in sig i håret samt gärna tåla att tappas i golvet. Det är av förklarliga skäl inte bra om små barn av misstag använder de vuxnas lurar. Därför kan det vara en bra idé om barnets hörlurar skiljer sig från de äldre personernas när det gäller färg och form. Här är vår lista med produkter som uppfyller de viktigaste kriterierna.


Trust Sonin Kids

Trust Sonin Kids

Heltäckande kåpor som sitter bra. Modellen finns även i färgkombinationen grå/grön och det medföljer klistermärken som barnet kan dekorera lurarna med. Trust Sonin Kids rekommenderas från fyra år och uppåt och kostar cirka 229 kronor.


Jvc HA-KD5PE

Jvc HA-KD5PE

Barnanpassade hörlurar som är en vidareutveckling av den tåliga klassikern HA-KD10. Huvudbandet ovanför kåporna är extra brett så att det går att klistra dit dekorativa detaljer. Priset är cirka 199 kronor och produkten finns i flera olika färger.

Philips SHK4000PP

Philips SHK4000PP

En trådlås hörlur kan vara ett bra val om barnet ofta använder samma surfplatta, mobil eller dator när hen lyssnar. Detta eftersom lurarna använder bluetooth och behöver ansluta automatiskt utan krångel. Hörlurarna kosta cirka 599 kronor.


Maxell Kids Ear

Maxell Kids Ear

Lättviktslurar som är enkla att packa ned och ta med sig. Maxell Kids Ear finns även i en variant där färgdetaljen på kåporna är rosa. Modellen kostar cirka 129 kronor. Maxell har även en version som är som clips för de lite större barnen.

Griffin Spongebob

Griffin Spongebob

Företaget Griffin är mest kända för sina datortillbehör, men har även en serie hörlurar, Kazoo Myphones, för ungar. Produkterna har teman från tv-seriernas värld med exempelvis Svampbob Fyrkant och Teenage Mutant Ninja Turtles. Priset för Griffins barnlurar är cirka 299 kronor.