Sphero är en liten motordriven radiostyrd plastboll som du via bluetooth styr med din smartphone. Det är en kraftfull och snabb liten rackare som kommer upp i hastigheter på åtta kilometer i timmen. Det låter kanske inte mycket, men om du tänker på att det motsvarar två meter i sekunden så inser du att det kan gå undan rejält när man kör den inomhus.

Med en app i din smartphone ställer du exempelvis in hur fort den ska köra och vilken färg led-lamporna i den ska ha. Du styr den sedan genom en ”joystick” på skärmen eller genom att luta telefonen åt olika håll.

Sphero SPRK+
I paketet medföljer en gradskiva som kan användas vid banbyggande.

Den version vi har testat har tillägget Sprk+ i namet. Det som skiljer denna version från den ”vanliga” är att den mer är tänkt för utbildning än som en leksak. I praktiken innebär det ett genomskinligt plastskal som gör det möjligt att i utbildningssyfte se innanmätet och därmed hur Sphero är uppbyggd (även laddningsstation har genomskinlig plast) och en mer avancerad app med möjligheter till egen programmering. Denna app fungerar dock lika bra med den vanliga versionen.

Dessutom medföljer i Sprk-versionen som kuriosa en liten blyertspenna, ett litet anteckningsblock och en gradskiva i papper. Tanken med gradskivan är att den ska vara till hjälp när man skapar banor för sin boll.

Dra och släpp-programmering

Som leksak fungerar Sphero Sprk+ utmärkt. Den är busenkel att komma igång med och tack vare en välgjord app enkel att använda. Efter bara ett par klick är du igång och kan köra runt den lilla bollen genom egenbyggda labyrinter med ramper, tunnlar och allt vad du kan komma på.

Laddar du sedan ned någon av alla de andra appar som finns till den kan du roa dig med allt från att använda Sphero som måttband till augmented reality-spel där du kör över zombies och andra monster hemma i vardagsrummet. Eller utomhus för den delen, även om Sphero är beroende av att underlaget är det rätta (för högt gräs är till exempel inte att rekommendera).

Sphero SPRK+
Du programmerar Sphero via ett enkelt dra och släpp-gränssnitt.

Även som nyttopryl fungerar Sphero Sprk+ bra. Gränssnittet för att programmera den är enkelt och intuitivt, med smarta dra och släpp-funktioner. Vill man sedan veta mer om hur det hela fungerar kan man få fram koden bakom de olika kommandona i textform.

Det är också lätt att komma åt instruktionsvideor och programsnuttar som andra användare har programmerat och delat med sig av. Kort sagt, Sphero Sprk+ erbjuder en utmärkt introduktion för barn eller vuxna som vill pröva på en enklare form av programmering.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning