En Sifo-undersökning på uppdrag av datorsäkerhetsföretaget Kaspersky Lab visar att ett av tre svenska barn (2-10 år) har utsatts för olämpligt innehåll på nätet. I den aktuella åldersgruppen surfar vartannat barn dagligen på internet, och 29 procent av dem har stött på innehåll som anses opassande av deras föräldrar.

Och de är oroliga, mammorna och papporna. 57 procent av dem fruktar att deras barn ska utsättas för saker som nakenhet, våld och vapen – men också för spam och olämpliga reklamannonser. Trots oron väljer många föräldrar att lämna sina barns internetsessioner tämligen obevakade. Bara 27 procent av föräldrarna vidtar direkta åtgärder om deras barn stött på olämpligt innehåll online, vilket exempelvis kan innebära blockering av webbsidor.

Videotjänsten Youtube drar en stor del av den unga nätpubliken, men 42 procent av de tillfrågade föräldrarna har inte aktiverat sajtens föräldrakontroll. En fjärdedel av dem visste inte ens om att funktionen existerade.

– I dag lever vi i en digital värld där stora delar av våra liv finns på nätet, varför dialogen med våra barn kring deras beteenden online är viktigare än någonsin. Det är avgörande att i en tidig ålder prata med barn om vilka risker som lurar online, så att de lär känna igen potentiella hot och alltid vänder sig till en vuxen om de har råkat ut för olämpligt material på nätet, säger David Jacoby, säkerhetsexpert, i ett pressmeddelande.

Läs också: Här är lösenorden du bör undvika till varje pris

David Jacoby tipsar bland annat föräldrar om att ha koll på vilka deras barn pratar med på nätet. De bör också påtala vikten av att använda säkra lösenord och kontrollera att detta efterlevs. Finns inställningar för föräldrafilter- och kontroll på barnens favoritsajter är det en god idé att använda sig av dessa.

Fakta

38 procent av svenska barn i åldern 2-6 år använder internet dagligen.
56 procent av barnen använder sina föräldrars surfplattor.
45 procent använder föräldrarnas bärbara datorer.
38 procent använder föräldrarnas smarttelefoner.
26 procent av föräldrarna vet inte alltid vem deras barn kommunicerar med online.
41 procent av föräldrarna lämnar sina barn ensamma med uppkopplade enheter dagligen.
71 procent av föräldrarna laddar ner internetbaserade appar eller låter sina barn ladda ner dem.
29 procent av föräldrarna kontrollerar inte om apparna är pålitliga innan de laddar ner dem.

Källa: Undersökning av TNS Sifo på uppdrag av Kaspersky Lab. Totalt tillfrågades 1162 respondenter, varav 351 i Sverige.