Droidarna i Moss-serien kan påstås vara något av en föregångsprodukt i den veritabla våg av intelligenta robotleksaker numera som sköljer över oss. När Modular Robotics släppte produkterna år 2014 var det som en utmanare till den dåvarande dominanten Lego Mindstorms. Och inte för att den danska byggklossjätten tappat vind i seglen, men hejsan vad många spelare det nu finns på marknaden och som vill slåss om barnen gunst och de vuxnas disponibla medel.

Moss Zombonitron 1600

Futuristiskt utseende

Vi har valt att testa Modular Robotics Moss Zombonitron 1600. Vår lilla testgrupp gillar spontant vad de ser när vi packar upp paketet. Komponenterna, och det som visas att det går att bygga med dem, har en futuristisk framtoning som framkallar en viss intensitet hos de barn som i övrigt gillar Star Wars i allmänhet och robotar i synnerhet.

I motsats till Lego, som ju använder en mer rudimentär byggmetod, monteras Moss-delarna med hjälp av magnetism. Det ingår även en samling metallkulor som bland annat fungerar som leder i rörliga byggen. Här blev vi av två anledningar lite bekymrade. För det första behövde vi ta reda på om kulorna av sig själva var magnetiska, för det är ju som bekant livsfarligt för mindre barn och husdjur. Det var de, tack och lov, inte.

Moss Zombonitron

Kulor och kuber

För det andra är kulorna solklart en felkälla efter som de är, tja, kulor, som lätt rullar iväg, försvinner och äventyrar framtida möjligheter till lyckade robotbyggen. Vi rekommenderar på stående fot att metallkulorna förvaras i eget kärl med lock. Förutom nyss nämnda kullederna så fogas en robot ihop magnetiskt och efter ett färgschema. Grönt leder kraft, rött sänder data, brunt tar emot data och blå klarar både och. Det finns även specialdelar som hjul, leder, sensorer, motorer och batterier. Totalt innehöll vår byggsats 56 små metallkulor och 16 Moss-byggblock. Moss laddas upp med usb-kabel och en sådan medföljer.

Enligt tillverkaren är Moss Zombonitron 1600-kitet från åtta år och uppåt. Lite beroende på om de är vana vid Lego-byggen och appar, skulle vi nog säga att även yngre barn både kan bygga och leka med Moss-droidarna.

Moss Zombonitron

Bygginstruktionerna är föredömligt tydliga och det går på mindre än en kvart att sätta ihop en rätt rolig robot. Det krävs nämligen ingen programmering för att Modular Robotics droidar ska få liv. Barnet kan styra dem med gester, exempelvis. Vissa av byggrecepten blir dessutom en droid som har närhetssensor som gör att den undviker att köra in i hinder, vilket gör leken lättare för de minsta ungarna. Det finns extra byggblock att köpa till så att robotarna kan styras av en app som finns för både Android och iOS.

Sammanfattning
Visserligen har den här byggsatsen några år på nacken, men vi gillar enkelheten och att det går snabbt att bygga de olika modellerna. Enligt de barn vi byggt med är Moss-kitet kul, men de äldsta (över 12 år) tycker att det är lite väl simpelt. Modular Robotics har mer avancerade produkter i sin portfölj och det verkar som vi får återkommer till någon av dessa längre fram. Det ser vi fram emot, för Moss Zombonitron 1600 var verkligen en trevlig robotisk bekantskap.

plus

Enkelt och snabbt
Tåliga byggdelar
Roliga robotar

minus

Delar som lätt kan försvinna
Väl simpelt för äldre barn


Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Fakta

Ålder: Från åtta år och uppåt.
Tillverkare/kontakt: Modular Robotics
Pris: Cirka 1 755 kr