Sedan 2011 har New York-baserade Littlebits producerat teknikleksaker baserade på öppen källkod. Från börjar handlade det om enkel elektronik som möjliggjorde olika slags kreativa byggen. Konceptet utgår från byggstenar, ”bits”, som kopplas ihop utan sladdar, lödning eller liknande. Ett slags klossbyggen, skulle en kunna säga. Med åren har allt mer avancerade modulera adderats till utbudet och numera finns det exempelvis små bit:ar som är wi-fi eller blåtands sändare/mottagare.

Littlebits köps i två varianter. Antingen skaffar du produkterna bit för bit eller så beställer du en hel låda. Länge fanns bara företagets utbud endast att köpa direkt från tillverkaren eller på utvalda teknikmuseum. Idag finns Littlebits till försäljning lite var stans. Vi har valt att testa en teknikleklåda med en speciell inriktning: elektroniska ljud och musik.

Otippat samarbete

Littlebits

Japanska musikteknikjätten Korg är välbekant för dig som på något sätt sysslar med att framföra och/eller producera musik. Koncernen är mest känt för sina syntar, då samarbetet med Littlebits är fullständigt logiskt, men var ganska oväntat när det tillkännagavs 2014.

När vi packar upp lådan ihop med två barn så slås vi av att Littlebits Korg har tre användningsområden. För det första kan modulerna en utmärkt utgångspunkt för att lära ut hur elektroniskt ljud – och även musik – skapas från grunden. För det andra så finns det en mängd olika byggförslag hur bit:arna, ihop med lite pappersslöjd, kan bli en knasig elgitarr, för att ta ett exempel. För det tredje så går det bara att ha kul och vrida fram en massa (o)ljud med Littlebits Korg.

Lådans innehåll

Littlebits

I kit:et ingår elva moduler: två tongeratorer, ett filter, en sekvensiator, ett eko/delay, en transientgenerator, en slumpgenerastor, en mixer, ett mikro-tangentbord, en ström-modul och en pyttehögtalare. Det ingår även ett batteri och en kabel till detta. Idén är sedan att du och ditt barn, eller flera ungar, ska koppla samman de olika bit:arna så att det uppstår ljud, samt att det ska kunna gå att spela på hela härligheten.

Eller att kedjan med moduler blir självspelande. Om vi går tillbaka till de tre användningsområdena så kräver ju föresatsen att lära ut grunderna i ljudsyntes och elektroniskt alstrad musik en hel del förkunskaper, och gärna även något slags pedagogisk erfarenhet om det ska gå vägen. Har du inte det, så blir det att bygga och experimentera.

Ganska kul

Littlebits

Att bygga olika experiment med ljudmodulerna är rätt kul för både stor och liten. Modulerna och dess kablage är dock för ömtåliga för de minsta. Vi kan inte direkt påstå att labblådans innehåll räcker särkskilt länge för pengarna. Det går rätt kvickt att komma till läget som kan beskrivas som ”jaha, vad gör vi nu då?”. Att vrida på ett filter eller justera hastigheten sekvens med fyra steg är inte skoj hur länge som helst. Det låter dock intressant om Littlebits Korg, om än enerverande för de som inte är med i byggandet, har vi märkt.

Det finns fler moduler att köpa till Littlebits Korg som låter dig styra ”synten”, eller vad vi ska kalla resultatet av bygget, från dator (midi) eller en analog synt (cv/gate). Men då är vi vips uppe i pris i full paritet med en riktig synt, som visserligen inte har samma lek-och-lär kvaliteter, men som har bättre reglage och är mycket mer tålig, som teknikleksak betraktat.

Sammanfattning och betyg

Om du undervisar i musik och ljud eller är tokig i syntar i största allmänhet är Littlebits kul för dig – och dina ungar. I övrigt tycker vi nog att de andra Littlebit-lådorna har ett innehåll som bjuder på en mer unik upplevelse samtidigt som det på roliga sätt lär ut teknik. Kalla oss gnälliga, men vi har svårt att komma bort från insikten att det här är en mycket begränsad synt som dessutom är rätt så bräcklig. Det är kul koncept, men kanske lite väl mycket på temat ”för de som redan har allt”.

plus

Kan användas som studiematerial
Kreativa byggförslag
Roligt att föra oväsen

minus

Ganska ömtåligt
Hyfsat dyrt

Betyg 6 av 10Betyg 6 av 10