Tesen bakom den forskning på Purdue universitet i delstaten Indiana i USA, som mynnat ut i Ziros robotbyggsatser, är att för många människor, framförallt barn och unga, spenderar många timmar framför skärmar där de passivt konsumerar. Alltså skulle inte Ziro ha någon skärm och istället engagera användaren att på olika sätt bli en aktiv teknikkonsument.

En annan sak som professor Karthik Ramani och hans team tagit fasta på är att det är för krånligt att programmera och styra många av de robotleksaker som finns på marknaden. Därför styrs Ziros olika moduler med en ”smarthandske” som via sensorer kontrollerar roboten när den är färdigbyggd och aktiverad.

Ziro

Det där med skärmlösheten gick det väl si och så med. För att använda Ziro och smarthandsken fullt ut så behövs en kostnadsfri app för Google och Android. En sak vi gillar med Ziros koncept är att utvecklarna tagit fasta på att det ska gå att använda vardagliga material för att bygga ut och personifiera robotarna. Exempelvis föreslås det att du använder det emballage som produkten leveras med till att skapa din egen robots utseende och funktionalitet.

Ziro

Ziro-robotorna kan fås att göra allt från att vara enkla gest-styrda bilar på stranden till att rita eller utföra uppgifter som en klassisk robot. Ett startpaket med byggdelar, hjul, motor, sensorer, app och smarthandske kostar 1 315 kr och ett utökat kit med extra mycket delar har ett pris på 2 195. Byggsatserna finns att förbeställa och levereras senare i vår. Se mer på Ziros webbplats och kolla in en video om robotkonceptet här: