Läromedelskoncernen Sanoma Utbildning, med rötter i Finland, har tillsammans med programmeraren Juha Paananen konstruerat brädspelet Robogem. Spelet har funnits på marknaden ett tag, men har den här säsongen släppts i en version på svenska. Det gör det enklare för yngre spelare att hänga med i svängarna och, om vi ska vara ärliga, även lite smidigare för oss vuxna att stämma i den bäck som alltid är spelregler och undantag.

Robogem
Spelet kan börja. I allt väsentligt är Robogem ett traditionellt brädspel.

Spelprincipen är som följer. I spelet landar robotar på en fjärran planet för att leta efter diamanter som ger energi till ett rymdskepp. Varje spelare får ett antal kort och en robotpjäs. Denna pjäs utgår från en egen bas. Korten som delas ut innehåller instruktioner som att flytta ett steg fram, vrid till höger/vänster, gör en 180-graders sväng och så vidare.

Samla ädelstenar

Du får ta upp nya kort när dina kort är använda. På spelplanen placeras brickor som är fällor/faror. Det görs innan spelet startat och detsamma gäller de ädelstenar som är Robogems poäng och huvudsyfte: att samla så många juveler du kan. Sedan gäller det för varje spelare att genom att lägga korten i serie få sin robot att plocka upp rymdjuvelerna. Snabbast vinner.

Inte nog med det, du ska även ta dig tillbaka helskinnad till din bas med lasten av de åtråvärda stenarna. Och här kommer ett spelmoment in som gör Robogem ett rejält snäpp mer spännande. Andra spelare kan, genom att lägga sina kortsekvenser rätt, krocka med dig och därigenom stjäla dina rymdjuveler. Ett slags fia med knuff, fast med kort och ädelstenar istället för tärning, med andra ord.

Robogem
Det gäller att sköta sina kort, plocka rymdstenar och hinna tillbaka till basen med lasten.

Vi upptäckte att det gick, genom en liten ”modifiering” av reglerna, spela Robogem i snabbpartiläge. Till exempel genom att bortse från att den som har flest juveler i sin bas när de är slut vinner och i stället utropa en segrare när robotbrickan är fylld med tre juveler. Perfekt för ett kort parti exempelvis innan middagen.

Utgivarens uppgifter om att spelet är från sex år kan i praktiken konstateras vara sanningsenliga. Kort, spelplan och pjäser har en bra kvalitet och ger spelet en livslängd vi anser vara i paritet med Alga-klassiker och liknande. Instruktionshäftet med spelregler är föredömligt enkelt att ta till sig.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Produkttyp: Brädspel
Format: Hårdavara
Tillverkare/kontakt: Sanoma Utbildning
Ålder: 6 år och uppåt.
Pris: Cirka 220 kr