När det ska spelas brädspel som helt eller delvis baseras på programlogiskt tänkande så finns ett par saker att ta med i beräkningen. Övervägande delen av spelen har instruktioner och text på engelska. Det finns undantag som Robogem som vi skrivit om här (testartikel kommer inom kort!).

Du som är vuxen behöver med andra ord läsa igenom regler och spelsätt i lugn och ro innan du börjar spela med barnen För det andra så har vissa av spelen flera olika moment, pjäser och kort som ska hållas reda på så brädspelen i vår lista är, med ett undantag, inte för de allra minsta spelarna. Vi bedömer att åtta år och uppåt är rätt ålderskategori. Mycket nöje tillönskas under storhelgernas brädspelande!

Codemaster

Codemaster

Genom det här pusselbrädspelet lär sig barn och vuxna att via enkla koder förstå logiken bakom hur ett datorprogram fungerar. Perfekt för föräldrar som vill öka sina barns intresse för programmering genom spelande. I spelet finns 60 lika pussel som gradvis ökar i svårighet. Det gäller samla kristaller för att vara den som först når slutdestinationen: en portal till nästa nivå. För att avancera i spelet krävs lite logiskt tänkande och en smula tur. Kostar cirka 170 kr.

Robo Rally

Robo Rally

Skaparna av den här klassikern, Avalon Hill, har köpts upp av leksaksjätten Hasbro och därför finns det två olika versioner av spelet på marknaden. Priset varierar därför, men brukar ligga runt 450 kr plus frakt. Spelidén är dock densamma: med hjälp av din egen robotpjäs ska du plocka flaggor i en hinderbana och vinna över de andra spelarna. Till din hjälp har du spelkort med olika manövrar så att du kan förflytta dig och utföra dina drag.

Code Monkey Island

Code Monkey Island

Den 23-årige programmeraren och designern Raj Sidhu har skapat brädspelet som är som mix av välkända spel som Fruktträdgården och programmeringsbrädspel som Robo Rally. Enligt uppgift används spelet i undervisningen i många skolor internationellt. Men det behöver inte på något sätt innebära att det inte är kul att spela. Raj Sidhus spel är knutet till Codecampus, en resurstjänst för vuxna och barn som till testa programmering tillsammans. Code Monkey Island kostar cirka 250 kr plus frakt.

Robot Turtles

Robot Turtles

När Thinkfun folkfinansierade utvecklingen av spelet var det sajten Kickstarters mest fulltecknade spel någonsin. Brädspelet är inspirerat av kodspråket Logo som utvecklades på 1960-talet. Spelprincipen känner vi igen från de andra spelen i den här listan. Spelarna lägger en serie kort som på sätt blir instruktioner, således superenkla program, som hjälper sköldpaddorna att ta sig genom en bana och fånga ädelstenar. Priset för Robot Turtles är cirka 165 kr exklusive frakt.

Robot Run

Robot Run

Klart att de minsta också ska få vara med och spela! I det här spelet från brittiska Orchard Games gäller det att para ihop, eller mixa, robotar utefter deras utseende eller om de har samma färg. Spelet har även ett lite taktiskt inslag då den spelare som är lite påhittig kan hindra de andra spelarna från att lyckas med sin uppgift. Lite som en blandning av Memory och kortspel som Finns i sjön. Spelet rekommenderas från tre år och uppåt och priset är cirka 110 kr.