Det har gått drygt fem år sedan vi först stiftade bekantskap med Skylanders. Spelet hade, och har, en egenhet i att spelarna behöver en plattform (kallas portal i spelet) och figurer av plast som via en usb-anslutning till spelkonsollen aktiverar olika karaktärer i spelet, men även farkoster, egenskaper, och så vidare. På den frontet är intet nytt, men i nya Skylanders Imaginators har ytterligare en dimension lagts till spelkonceptet.

Skylanders Imaginators
Vi har lagt rabarber på ett så kallat Skylanders Imaginators Starter-kit som innehåller flera olika delar till spelet.

Som tidigare har du olika spelkaraktärer som kommer till liv genom att de placeras på portalen. Men en karaktärssort är ny: imaginatorerna. En imaginator är en Skylanders-figur vars egenskaper och krafter du själv bygger ihop. Uppsättningen med valmöjligheter avgörs av en så kallad skapelsekristall (imaginite). I startpaketet medföljer en sådan och två Sensei-karaktärer (kallade ”Mäster” på svenska).

Skylanders Imaginators
Du behöver en skapelsekristall för att kunna skapa en egen Skylanders-karaktär.

Det finns totalt 31 olika Senseis och däribland en gammal gejmingbekanting: Crash Bandicoot (som vi inte sett röken av sedan 2008) gör en storstilad comeback. Han finns dock bara tillgänglig till PS-versionen av spelet. De forna skurkarna i Trap Team är även de tillbaka, men som Sensei-figurer och spelar således för det goda laget.

Skylanders Imaginators
Crash gör en återkomst i nya Skylanders med snurrsparkar och en massa attityd.

Om du, som vi, har två barn som spelar måste den ena vara tålmodig och foglig på gränsen till det orimliga, och spela som mäster och inte som imaginator, vilket är cirka fem gånger roligare. Eller så behöver varje barn ha varsin skapelsekristall. En skapelsekristall kostar runt en hundring att köpa till, men måste alltså leveras fysiskt, så det blir till att lufsa iväg till en butik eller beställa via nätet.

Gamla grejer funkar

Redan i det här läget är det värt att nämna bakåtkompabiliteten. Till vår förtjusning fungerar våra äldre Skylanders utmärkt med nya Imaginators. Visserligen fanns det en ny portal med i vårt startpaket, men vi testar ändå vår gamla, och den fungerar. Bra där, Activision.

Efter en tid med Skylanders Imaginators framträder två tydliga mönster. Våra testspelare tycker överlag att allt som hör till de nya imaginatorerna är grymt kul. De har spelat Minecraft sedan barnsben och samlandet, problemlösningen och uppgraderandet av den egna karaktären har starkt släktskap med Mojangs storsäljare.

Skylanders Imaginators
Roligt och lätt beroendeframkallande: precis som ett bra spel ska vara.

När det gäller själva spelinnehållet är det på flera sätt utmärkt att Skylanders Imaginators är översatt till svenska, inklusive rösterna. Det innebär att yngre spelare kan hänga med på ett bra sätt. Den äldste av spelarna, en 13-åring, anser att spelet går en smula långsamt om en inte kan boosta sina fötter eller stövlar, vilket är möjligt vid vissa moment. Hen vill helt enkel springa snabbare och klara av banornas hinder och faror fortare än vad spelet normalt tillåter. Symtomatiskt är detta ett klagomål som de yngre inte ger luft åt.

Fakta

Utgivare: Activision
Utvecklare: Toys for Bob
Mer info: Skylanders sajt
Format: Playstation 3, Playstation 4, Wii U, Xbox 360, Xbox one.
Pris: Cirka 598 kr