Johan Wendt har grundat Mattecentrum som erbjuder gratis läxhjälp i matematik. För två år sedan startade han även Kodcentrum som lär barn att programmera. Tor Moström är programmerare och Kodcentrums ordförande. Tillsammans har de skapat serieromanskaraktären Curly Bracket som på ett spännande och lite annorlunda sätt lär ut datalogisk tänkande till yngre läsare. Peter Bergting är en av landet mest kända illustratörer inom fantasy-genren.

– När förlaget bad mig skriva en bok för barn om programmering så kontaktade jag min vän Tor Moström, som är en prisbelönt kodare. Han berättade om datalogiskt tänkande. Hans resonemang var: lär barnen att tänka som en programmerare - lär dem inte bara att skriva kod, säger Johan Wendt.

Äventyret startar

Debuten ”Curly Bracket – Den gömda koden” fick fina recensioner när den kom ut 2015. Den föräldralösa Curly Bracket växer upp i en dystopisk värld där företaget Corporatus har oinskränkt kontroll över innevånarna. Curly går på en internatskola där hon lär sig programmera och hittar i ett prov en bugg som leder till att hon får kontakt med en rebellrörelse. Och så är äventyret igång. Peter Bergtings grafiska manér är för övrigt som en lyckad mix av japansk manga och västerländsk serietradition.

Curly Bracket
I uppföljaren, ”Corporatus hemlighet”, ger sig Curly Bracket in i ett jättelikt datorspel, Codoseum.

– Själva historien lekte vi fram med stöd från vår redaktör. En hel del inspiration har hämtats från den science fiction vi själva älskar. Filmen Matrix brukar många kunna se referenser till i böckerna, men det finns fler influenser, förklarar Johan Wendt.

Spännade problemlösning

Nu är det dags för nästa bok i serien där Curly Bracket och kumpanen Pascal fortsätter sin kamp mot Corporatus. Genom båda böckerna ställs både huvudpersonerna och läsaren inför problem, rebusar och koder som behöver lösas. Svaren på dessa finns, tack och lov, längst bak i boken om en går bet på uppgiften. Även om det är en del action och spänning på sidorna är syftet med Curly Brackets strapatser att lära ut grunderna för hur de it-system fungerar som även i den verkliga världen på olika sätt påverkar allas liv.

– Datalogiskt tänkande är på sätt och vis en egen pedagogik där en bryter ned problem, bygger algoritmer, hittar mönster och så vidare. Vi har läst på oss mycket om ämnet och bollat idéer med insatta akademiker om hur vi skulle lägga upp det. Men i grunden har vi utgått från hur vi själva skulle velat få det hela presenterat som tioåringar, avslutar Johan Wendt.

Böckerna om Curly Bracket är utgiven på Bonnier Carlsen förlag och har en egen sajt här. Här kan du se en trailer om ”Corpuratus hemlighet”: