Tydliga uppgifter, som stegvis blir allt klurigare att lösa. På svenska. Möjligheten för flera personer att spara sina egna framsteg. En version för stora och för små barn, dessutom för flera olika plattformar. Lightbot gör det mesta rätt.

Lightbot
De få instruktioner som finns i spelet går att läsa på svenska.

Den övergripande uppgiften, samma i spelets alla nivåer, är att styra den lilla roboten över en rutmönstrad bana och tända alla de rutor som innehåller en lampa. ”Att styra” innebär att ge roboten kommandon med hjälp av programmeringsblock som vart och ett har sin egen funktion. Det börjar enkelt, men uppgifter som man direkt inser hur de ska lösas. Att flytta roboten två steg framåt och sedan trycka på strömbrytaren är ingen större utmaning. Men successivt introduceras fler funktioner och element i banorna. Och successivt blir utmaningen därmed också större.

Missa inte: Här är de bästa hörlurarna för barn

Programmera smart

Många programmeringsspel är på engelska. Men med Lightbot finns inte den språkbarriären. Uppgiften återkommer hela tiden – se till att de blåa rutorna blir gula – och varje nytt verktyg i programmeringslådan introduceras med korta texter på svenska.

Efter Lightbot släpptes uppföljaren Lightbot Jr. Det första spelet vänder sig till barn som är äldre än 9 år, juniorvarianten till dem som är mellan 4 och 8.
Likheterna mellan dem är egentligen större än skillnaderna. Men för de äldre barnen går det lite fortare framåt, utmaningarna stegras snabbare i svårighetsgrad och verktygslådan växer också, både snabbare och mer.

De yngre barnen introduceras till begreppet funktioner, men de äldre får också ta sig an if-satser och loopar och ställs inför utmaningar där nivåerna ska lösas med ett visst antal kommandon. Eller helst ännu färre. Just if-satserna, villkorsstyrd programmering som innebär att ”om X inträffar, gör Y”, är egentligen den enda svaga punkten Lightbot har. När konceptet introduceras lyckas inte appen tydligt nog förklara hur villkoren fungerar. Men efter att ha googlat sig fram till en lösning på första banan som kräver en if-sats för att lösas går också de att begripa.

Lightbot
Det räcker inte alltid att tända alla lampor…
Lightbot
…ibland ställs också krav på hur många kommandon som ska användas.

På det sättet, kombinationen av funktioner och krav på effektiv kod, utmanas spelaren ordentligt. Även föräldrarna, om de ger sig i kast med Lightbot. Många banor går att klara – men att klara dem med rätt antal kommandon är en helt annan sak.

En app för många barn

Ett stort plus i kanten får de båda versionerna för möjligheten att låta flera barn dela på samma app. Det går att skapa ett ”konto” för varje barn, vilket minskar risken för ett äldre syskon som plötsligt kommit väldigt mycket längre medan det yngre barnen tappat bort var i spelet hen är. Tack för det!

Lightbot finns för Android och iOS, för Mac och Windows. Och i en webbversion, som gör det möjligt att testa spelet innan det köps. Dessutom en del material för lärare som vill använda Lightbot i skolan. Men det finns ju inget som hindrar att även föräldrar läser det.

plus

Tydliga uppgifter
Ställer krav på smarta lösningar
Låter flera spelare spara sina egna framsteg

minus

If-satserna kunde introducerats på ett tydligare sätt
Inte så kul att spela om när banorna är klarade


Betyg:
9 av 10Betyg 9 av 10