Men det kom också många opportuna lanseringar och kickstartande produkter som bara verkar vilja haka på en trend utan att erbjuda något nytt eller genomtänkt. Exempelvis LittleBits fortsätter att släppa nya svindyra block till sitt system, men även om de är otroligt duktiga på att marknadsföra sig tycker jag att deras produkter inte håller måttet.

Littlebits

Med tanke på vad det kostar (ett start-kit går på runt 2 000 kronor) förväntar jag mig högre kvalitet i prylarna och inte att de, som våra, börjar glappa efter ett kort tag. Dessutom undrar jag hur mycket elektronik barnen egentligen lär sig av att koppla ihop bitarna? Jag saknar själva läromomentet och pedagogiken i prylen.

VR

Inom VR kom det ju massor av trevliga saker, och till sist blev det årets julklapp. Det är jättekul att spela och leka i VR – vi köpte Sonys Playstation VR hem och blev genast områdets populäraste bostad att hänga i efter plugget – men efter att nyhetens behag lagt sig infinner sig känslan av ”var det inget mer?”. Nu kommer det massor av VR-produkter och tjänster nästa år, så jag tror ändå att VR har framtiden för sig, men det skulle behövas ett mycket billigare, riktigt bra kit först.

Osmo

Jag prövade också Osmo som var ganska trevligt, även om det kräver en iPad för att funka. Särskilt spännande är möjligheten att blanda analoga handlingar med de digitala, och jag tror att den här typen av produkter kommer starkt framöver – exempelvis har gamla fina färglera-företaget Play-Doh gjort en rolig produkt som jag inte lyckats testa än där man kan lägga sina lerfigurer på en platta och animera dem automatiskt. Här undrar jag bara varför det alltid känns som att Lego sover – ge oss animationsfunktioner till alla Lego-byggen nu!

Play-doh

Under 2017 kommer vi uppenbarligen närmast att drunkna i nya produkter för barn som vill lära sig teknik! Det känns som att det kommer en ny folkfinansieringskampanj varje dag, och frågan är hur många av dessa som verkligen är livskraftiga idéer och hur många som bara är roliga på pappret.

Jag skulle vilja se färre ”roliga robotar som kan lära dina barn att programmera” men som egentligen bara är en leksak som man kan välja åt vilket håll den ska gå, och fler pedagogiskt upplagda appar och prylar som verkligen syftar till att lära barnen något de kan ta vidare med sig i livet.

Scratch kommer i en helt ny version under 2017, det ser jag desto mer fram emot! 3.0 heter versionen som tyvärr bara ska komma i alpha under 2017, men som ändå lovar mycket gott. En ny grafikmotor och en ny ljudmotor är bara två av detaljerna som läckt ut hittills. Tänk om Scratch 3.0 blir så bra att det kan tävla med alla andra ”enkla-miljöer-att-göra-ditt-eget-spel-i” som finns där ute? Vi kan väl hoppas?

God jul och gott nytt år på er alla techtoys-läsare, och låt oss hoppas på ett minst lika spännande år 2017 som vi fått i år!

Foto, toppbild: Rexness