Tänk om barnen kunde göra sina egna leksaker istället för att köpa dem? Ett team av kinesiska och amerikanska utvecklare har via folkfinansieringssajten Indiegogo realiserat sin vision av en enklare typ av 3D-skrivare för ungar. En utmaning, enligt upphovspersonerna, är att försöka hålla nere priset för den färdiga produkten. Yeehaw, som 3D-skrivaren heter, är nu finansierad till 250 procent och leveranserna av produkterna ska ske före jul.

Yeehaw
Yeehaw liknar lite en hushållsassistent, men är betydligt roligare att leka med.

Det går att bygga egna kreationer pixel för pixel eller block för block. Det finns även ett stort bibliotek med tusentals objekt att välja mellan innan de skrivs ut i tre dimensioner. Barnet behöver inte röra vid 3D skrivaren innan eller medan den jobbar eftersom allt kreativt sker i en app eller via dator som i sin tur styr Yeehaw. Från ett säkerhetsperspektiv försäkrar tillverkarna att så fort luckan öppnas, skrivaren knuffas eller flyttas, så stängs utskriften av omedelbart och skrivhuvudet dras tillbaka till sitt utgångsläge.

Yeehaw
I en app eller ett program skapar barnet nya leksaker eller skriver ut mallar från ett bibliotek på nätet.

Utskriften har en upplösning på 0,1 mm. Skrivarmaterialen, de så kallade filamenten, finns i färgerna silver, guld, vit, svart, chokladbrun, röd, orange, gul, cyan, himmelsblå, lila och rosa. Materialen är giftfria och ekologiska. Men smakar det, så kostar det. Priset för en Yeehaw med material i alla färger är cirka 2 290 kronor. Mer information på Yeehaws Indiegogo-sajt. Se en trailer om Yeehaw: