Den har en hel del färdigheter. Det finns flera olika sätt att programmera den. Och gott om guider och idésamlingar för den som behöver hjälp att komma igång. Under året har en miljon Microbit delats ut till grundskoleelever i Storbritannien. Nu har BBC:s dator, utvecklad med det uttalade syftet att få fler barn teknikintresserade, dykt upp i svenska butiker. Det innebär dock inte att den är gratis i Sverige.

Men den är billig. Omkring 170 kronor kostar datorn, någon tia till för en batterihållare som ser till att Microbit klarar sig utan en usb-kabel inkopplad. Så hur mycket dator får du för knappt 200 kronor?

Å ena sidan, inte mycket alls. Två knappar, en väldigt enkel skärm med 25 bildpunkter, ett par olika sensorer som bland annat känner av hur datorn rör sig, trådlös uppkoppling och batteridrift. Å andra sidan, en hårdvara som i kombination med flera olika programmeringsverktyg – från blockprogrammering till “riktig” kod – och en uppsjö av gratisresurser lägger grunden för många olika typer av projekt.

Microbit
Microbit är liten, billig och lätt att komma igång med.

Endast engelska

Under de veckor jag haft två Microbit har de använts till flera olika projekt. Bland annat ett reaktionsspel, där två deltagare tävlar om att först trycka på sin knapp när displayen tänds. Ett balansspel, där datorns rörelsesensorer ser vem som står stadigast på ett ben. Och ett kommunikationsverktyg, där förprogrammerade meddelanden skickas mellan barnens rum.

En tröskel är givetvis att allt, åtminstone än så länge, är på engelska. Men det finns flera olika programmeringsverktyg att välja bland. Med några skrivs riktig kod, medan andra använder det blocktänk som blivit så populärt genom Scratch. Och med blockprogrammeringen sänks tröskeln för dem som ännu inte behärskar engelska.

Microbit
Microsoft är ett av företagen som utvecklat programmeringsverktyg till Microbit.

Tack vare den stora spridningen av datorer, och att projektet backas upp av några av världens verkliga it-jättar, finns det också ett rejält utbud av guider och idésamlingar som steg för steg visar vad och hur som går att göra. Här är bland annat Samsungs bidrag värt att lyfta fram. På webbplatsen finns både en introduktion till grundläggande programmeringskoncept, som variabler och loopar, men också kompletta steg-för-steg-instruktioner till ett par olika spel.
Den omfattande satsningen innebär också att det börjar dyka upp en mängd olika expansionssatser till Microbit, där datorn till exempel kan fungera som centralenhet i en robot.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning