Dags för höstlov igen, men om du inte har tid eller råd att ta semester med barnen, hur ska de sysselsätta sig hela veckan när skolan håller stängt? Det blir säkert många timmar spelande och Youtubande, men höstlovet är också ett utmärkt tillfälle att köra ett litet läger med barnen och få igång dem på programmeringsbanan.

Om du har en dator och uppkoppling behöver inte köpa något. Och förutom att det är väldigt roligt att göra egna spel istället för att bara spela andras får du känna dig som en duktig förälder när dina barn gör något framför datorn som även far- och morföräldrar kan förstå är nyttigt!

Techtoys-bloggen
Foto: Sara Arnald

Jag har skrivit ett par böcker om programmering för barn, så självklart måste jag, i all min blygsamhet, först av allt tipsa om dem. I den första boken,”Bygg ditt eget dataspel”,får man lära sig att göra ett eget spel från grunden i Scratch, en gratis programmeringsmiljö för barn som körs direkt i webbläsaren.

Fortsättningsboken, ”Koda bus och dataspel”, lär ut några fler roliga Scratchprojekt, bland annat hur man får ett eget tjuvlarm hemma i rummet med hjälp av en webbkamera. Det finns givetvis andra källor när det gäller att lära sig programmera med ungarna, men jag var helt enkelt tvungen att nämna det.

Om du och barnen hellre lär er genom att kolla på video finns det ett par YouTube-kurser om Scratch som jag gjort. Börja från grunden och fortsätt sen med kurs två.

Det finns så klart mer än Scratch, även om det är mitt favoritverktyg för att det är så himla lätt att komma igång med. För den som vill hoppa in i mer ”riktig” programmering på en gång finns sajten spelprogrammering.nu. som lär ut grundläggande Javascript för spelprogrammering. Om man är bra på engelska finns det gott om bra och gratis guider för att börja med Python, ett annat programmeringsspråk. Tyvärr är det lite ont om bra svenska resurser, men kolla gärna på Kul med kod.

För de riktigt små är det lite ont om helt gratis sätt att komma igång. Men om du har en Ipad eller en Androidplatta finns Scratch Jr att ladda ner. Det är en lite enklare version av Scratch, passar jättebra för barn innan skolåldern. En annan bra app för Ipad är Hopscotch. som genom övningar som är lätta att följa även för de allra minsta lär ut grundläggande programmeringslogik.

Alldeles oavsett hur du väljer att komma igång vill jag tipsa dig om att sätta dig ner med dina barn någon timme och köra igenom några övningar tillsammans. Det är väldigt roligt att börja programmera, även för vuxna som kanske aldrig gjort det förut. Det gör även att fritiden under det kommande jullovet – det är faktiskt så inte långt kvar nu – blir mer kreativt och spännande än vanligt.