Förväntansfullt öppnade jag och min elvaåring paketet från Makeblock. ”Ultimate Robot Kit” låter ju hur bra som helst, och på filmerna på nätet ser man hur en robot med larvfötter och gripklo går att programmera med Makeblocks Scratch-liknande gränssnitt till att hämta läskburkar och mycket annat skoj. Kittet är väl paketerat och av mycket god byggkvalitet. Här finns inget av det vanliga, billiga plastinnehållet utan nästan allt är i snygg blåblänkande metall, med riktiga skruvar och muttrar och för mig känns det äntligen som att ha hittat ett nytt Meccano för 2000-talet.

Bygginstruktionerna är ganska bra, och även om bygget tar flera dagar är det väldigt roligt att hålla på med, och blir riktigt robust och stabilt. Det känns verkligen som att vi bygger en riktig robot. Men när bygget är klart inleds besvikelserna.

Techtoys-bloggen
Makeblocks stora robotpaket i version ett dras med en hel del problem.

Halvtaskig hjärna

Själva hjärnan i kittet, en egenutvecklad Arduinovariant som kallas MegaPi, har smarta anslutningar av snäpptyp istället för lösa sladdar. Trevligt och lätt att koppla in, men här börjar instruktionerna plötsligt vara svåra att följa. Det finns tydligen flera olika versioner av kortet, med små skillnader, och det visar sig vara lätt att koppla fel. Efter ett par besök till supportforumet där frågor faktiskt besvaras ganska kvickt lyckas vi till slut koppla rätt – tror vi. För även när vi följt alla instruktioner och dubbelkollat allt vägrar roboten att funka som den ska.

Roboten går att programmera antingen via usb-anslutning till ett program i din dator, eller via en iOS-app och över Bluetooth. Ingen av dessa får roboten att göra som den ska – vissa motorer börjar helt enkelt aldrig att röra sig, andra går åt fel håll eller för fort och efter ett par försök har en motor lyckats slita sönder en liten plastdel i gripklon och det är här nånstans som nördpappan ger upp och irriterat ställer roboten i ett hörn av nördsonens rum. Där står den ännu, i väntan på bättre tider.

Synk mellan mjuk- och hårdvara

Sällan blir det så tydligt hur viktigt det är att ha riktigt bra funktionalitet hela vägen. Hårdvaran lovade så mycket, men när det blev dags att styra roboten blev det helt enkelt omöjligt att göra rätt. Var felet vårt eget eller var det fel på produkten? Jag vet faktiskt fortfarande inte, vilket säger en hel del om supporten och hela upplevelsen. Med tanke på det väldigt höga priset, cirka 3 500 kr, går det inte att rekommendera ett köp av den här roboten, åtminstone inte förrän du testat den själv eller Makeblock kommit längre i produktutvecklingen.
 
(Uppdaterat: Den robot vi köpte var första versionen, jag ser nu att den kommit i en 2.0-version)